De Nationale commissie jubileumjaren 2018 heeft in de afgelopen periode met diverse Marron- en Chinese organisaties overleg gepleegd over de wijze waarop de Dag der Marrons (10 oktober) en 165 jaar Chinese immigratie (20 oktober) op een gepaste wijze kunnen worden herdacht: Samen met elkaar, landelijk en gecoördineerd.

Op 19 september 2018 heeft een vertegenwoordiging van de commissie onder leiding van voorzitter Henk Herrenberg de herdenking van 256 jaar Vrede met de Saramaccaners bijgewoond in het dorp Langu.

De activiteiten rond 10 oktober 1760, de dag van ondertekening van het vredestraktaat tussen de koloniale overheid van Suriname en de stam der Aucaners, vinden in stad en district plaats. Op 4 oktober wordt er in Asewa Otono een lezing gehouden over grondenrechten. Op 6 oktober is er een sportdag te Pontbuiten en een lezing in Ons Huis.

Op 9 oktober is er een Street Party op de parkeerplaats te Albina in het distrikt Marowijne en op 10 oktober de gebruikelijke Towe Wataa te Njun Kombe. Daarna volgt de kranslegging met plengoffer op het Plein van 10 oktober 1760.

Er is een Sete Tafaa te Pontbuiten, viering van de dag in de Kathedrale Baseliek, een Poolo Waka vanaf het Plein van 10 oktober 1760 naar de Palmentuin, optredens van culturele groepen in de Palmentuin, culturele manifestatie op het Clockhouseplein te Moengo, viering te Riverside Wageningen in het distrikt Nickerie en Poolo Neti in de Congreshal.

De commissie zal op dinsdag 9 oktober op het Codjo, Mentor en Presentplein aan de Heiligenweg een gedenkplaat onthullen ter nagedachtenis aan deze 3 helden uit het slavenverleden. Op zaterdagmorgen 26 januari 1833 zijn deze slaven op die plek levend verbrand. Met deze gruwelijke straf wilde het koloniale bestuur afrekenen met het verzet van moedige slaven die een daad wilden stellen tegen het onrecht van de slavernij.

Viering Chinese immigratie

De Chinese verenigingen gebundeld in de S.C.U.A. (Suriname China United Association) zullen met ondersteuning van de commissie een programma afwerken. De Chinese regering heeft toegezegd acrobaten naar Suriname te zullen sturen voor optredens.

Er is een Street Food Fair op 14 oktober bij Soeng Ngie Oriental Market aan de Wilhelminastraat hoek David Simonstraat met gerechten uit de keukens van de diverse etnische groepen, een receptie in De Witte Lotus en een podiumprogramma op 20 oktober op het Onafhankelijkheidsplein.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.