De fractie van de ABOP in De Nationale Assemblee (DNA) kan zich niet terugvinden in de verklaring van de Franse ambassadeur dat er geen soevereine rechten zijn geschonden bij het optreden van een gezamenlijke patrouille ruim twee weken terug op de Marowijnerivier. Toen zijn er bezittingen van een goudondernemer in brand gestoken. Het was de ABOP-fractie die deze zaak aankaartte in DNA.

De Franse ambassadeur zegt dat het deel waar de ondernemer bezig was behoort tot Frans –Guyana en zijn er geen wetten vertrapt. Over dat gebied bestaat er geen twist, zegt hij.

ABOP-topper Marinus Bee wijst er echter op dat kort na het incident Surinaamse autoriteiten, waaronder de minister van Regionale Edgar Dikan en de waarnemend districtscommissaris Margaretha Malonti aangeven dat het incident zich heeft voltrokken op Surinaams grondgebied. Het is volgens Bee duidelijk dat het om een betwist gebied gaat.

De volksvertegenwoordiger hekelt het daarom dat de Surinaamse regering nog niet is uitgekomen met een verklaring, ondanks door de regering is aangegeven dat deze zaak in onderzoek is.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.