PARAMARIBO, 22 sep – Het bestrijden van de illegale visserij in Surinaamse wateren is niets meer dan water naar zee dragen. Dit concludeert de marine zelf. Guyanese en Venezolaanse hebben er vrijspel. Zo vissers worden gepakt, lachen die ook nog om de lage boetes. “We vragen ons soms af of we de moeite hadden moeten doen om ze aan te houden en naar Paramaribo te brengen”, zegt marinecommandant Marino Acton.

En dat is dan wanneer het lukt de illegalen aan te houden. De marine heeft meer het nakijken met zijn ingehuurde vaartuigen. Die zijn veel te traag. Het is dus met lede ogen toezien hoe de visgronden worden geplunderd. “Je kan de achtervolging niet inzetten, want onze boten zijn niet zo snel. Het zijn geen patrouilleboten”, zegt Acton tegenover de Ware Tijd. En dan is er nog de manier waarop de Venezolanen vissen.

Dat gebeurt meestal in groepjes van minimaal tien boten. De marine kan hooguit één aanhouden. De rest heeft dan alle gelegenheid er vandoor te gaan. Om dan gauw weer terug te komen. Het komt zelfs voor dat het vissen direct weer begint na het voldoen van de boete. Volgens Acton werden de boten vroeger verbeurd verklaard. Dat was effectiever. Nu wordt zowat risicovrij ook nog flink wat milieuschade achtergelaten.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.