PARAMARIBO, 4 aug – Het bestrijden van corruptie vergt meer dan wetgeving alleen. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Met de beste wetgeving valt niets uit te richten als andere belangrijke zaken niet in orde zijn. Weliswaar wordt vanuit bepaalde politieke hoek druk uitgeoefend om de zogenaamde Anti-corruptiewet in te voeren.

Oppositiepartij Doe voert nu een handtekeningenactie. President Desiré Bouterse zal gevraagd worden de wet zo snel mogelijk in te voeren. “Corruptie is meer dan wetgeving alleen. Het kan aan meerdere situaties liggen die voorbij de wet reiken. Als wetten niet op een ieder worden toegepast, zal er geen effect zijn op corruptie”, zegt Simons. Het beste is dus alle voorwaarden in orde te krijgen. Daar is nu geen sprake van.

Zo zal het parlement in staat moeten zijn controle uit te oefenen. Deze controle op de regering is niet zo makkelijk te realiseren. Daarom ook wordt samen met de VN-organisatie voor Ontwikkeling, UNDP, een project uitgevoerd. Parlementariërs worden getraind in vaardigheden en meer inzicht in wat corruptie precies is. “Ik denk dat het handig is met elkaar te zitten en corruptie in de breedte en diepte te bespreken. Ook kunnen we nagaan wat te doen”, aldus Simons.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.