PARAMARIBO, 15 jun – De staat wordt aangeklaagd bij het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten. Allied Collectiv, AC, is niet te spreken over het recente politie-optreden, waarbij vier verdachten werden doodgeschoten. Volgens de mensenrechtenorganisatie is er sprake van een “vermoedelijke standrechtelijke executie”. Het voorbereidend werk is al in volle gang.

Er zal een punt worden gemaakt van overmatig politiegeweld. “De staat moet een beeld schetsen van wet en recht en niet van terreur en geweld”, zegt Robert Hewitt van Allied Collective tegenover de Ware Tijd. Politiegeweld mag alleen als agenten zich bedreigd voelen. Voor hun eigen veiligheid dus. De vier doodgeschoten mannen waren ook nog ongewapend. Hun auto is doorzeefd. Anders dan anderen, gelooft AC niet in een ‘goede uitstraling.’

Sommigen beweren dat hard optreden criminelen tot nadenken zal inspireren. Onder meer minister Edward Belfort van Justitie & Politie vindt zo’n signaal juist gepast. De ‘terreur’ van gewelddadige roofovervallen moet een halt toegeroepen worden. “De politie mag geen signaal sturen dat zij verdachten zullen doodschieten. In een rechtstaat hoort een crimineel onschuldig geacht te worden, totdat hij schuldig wordt bevonden”, aldus Hewitt.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.