Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Aangeboden | Waarnemend president A. Adhin slecht geïnformeerd over rijstbouw (deel 1)

Aangeboden | Waarnemend president A. Adhin slecht geïnformeerd over rijstbouw (deel 1)

Op vrijdag 29 september 2017 is de staatsbegroting over het dienstjaar 2018 door de waarnemend president van de republiek Suriname, de heer ir. A. Adhin in het parlement voorgelezen. Ondergetekende heeft heel aandachtig naar de waarnemend president geluisterd en als Nickeriaan was hij geïnteresseerd over zijn voornemens m. b. t. de ontwikkeling van de rijstbouw in Suriname.

De waarnemend president heeft de informatie over de rijstbouw van het Ministerie van LVV gehad en alles klakkeloos voorgelezen. Begrijpelijk, de waarnemend president moet op zijn werkarmen kunnen rekenen, maar ik kan hem geruststellen dat de informatie die door LVV naar hem is doorgespeeld van geen kant klopt.

Ik wil elke lezer nogmaals verwijzen naar het artikel (een reactie van de rijstdeskundige Soedeschand Jairam) over de rijstbouw, welke op woensdag 11 oktober 2017 in Dagblad Suriname op pagina 4 is verschenen, en u vragen dit nogmaals te lezen.

Rijstvariëteiten van ADRON

Zonder goede rijstvariëteiten is de rijstbouw gedoemd ten onder te gaan. Met de introductie van de Groene Revolutie in de rijstbouw hebben vooral Nederlandse landbouwingenieurs op Wageningen (Nickerie) een aantal nieuwe rijstrassen (zoals: Camponi, Diwani, Eloni, Ferrini en Groveni) ontwikkeld met een hogere productie.

Het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum (ADRON) heeft een voorgeschiedenis. Om een lang verhaal kort te maken, werd in 1994 begonnen met de implementatie, het opzetten van het ADRON in de Europolder.

Tot enkele jaren terug waren de ADRON-lijnen 128 en 130 zeer gewilde rijstvariëteiten in Nickerie. Intussen hebben zij nieuwe rijstvariëteiten zoals DDB1 en DDB2 ontwikkeld die niet de gewenste resultaten opgeleverd hebben.

Nickeriaanse rijstboeren planten Guyanese rijstrassen

Vele rijstboeren maken zich zorgen om zaaizaad. Vele Nickeriaanse rijstboeren gebruiken Guyanese rijstrassen en volgens hun zeggen is de opbrengst ook veel beter.

Het Ministerie van LVV zwijgt in alle talen als het gaat om zaaizaad. Mooie verhalen over rijstrassen van Maleisië etc. vullen de magen van de Nickeriaanse rijstboeren niet.

De minister van LVV, de heer Algoe, moet meer in beeld komen en vertrouwen brengen bij de rijstboeren die al verarmd zijn en toch de strijd niet opgeven om rijst te verbouwen voor de Surinaamse markt.

De lezers (consumenten) moeten weten dat op dit ogenblik (14 oktober 2017) slechts het district Nickerie aan rijstbouw doet. De overige districten waar men in het verleden veel rijst verbouwde zoals Commewijne, Para (Simonspolder) , Saramacca, Coronie en de droge rijstbouw in het binnenland (Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini) zijn opgehouden rijst te verbouwen.

Zonder het district Nickerie en de 1. 200 rijstboeren van Nickerie, zouden wij verplicht zijn op jaarbasis ongeveer 40. 000 ton rijst te importeren om de 550. 000 Surinaamse magen te vullen met rijst.

Rijstbouw wordt stiefmoederlijk behandeld

Hardeo Ramadhin heeft eerder in kranten/tijdschriften en ook in zijn boek (De historische ontwikkeling van de rijstbouw in Suriname, 2014) aangegeven dat de agrarische ontwikkeling (met name de rijstbouw) stiefmoederlijk behandeld wordt door de beleidsmakers.

Ik wil niet in een kip-ei situatie belanden. Ik wil ook het gelijk niet aan mijn zijde hebben, maar met officiële documenten (jaarverslagen van LVV) moeten wij de lezers op de hoogte houden van de padieproductie op seizoen en jaarbasis.

Cijfers produceren zonder bron heeft voor mij als geograaf geen enkele waarde. Het verhaal van een inzaai van 65. 000 ha op jaarbasis, welke door waarnemend president A. Adhin op 29 september 2017 in het parlement is aangekondigd is een droomverhaal.

Het droomverhaal van de oppositieleider D. Bouterse

Ruim een week voor de verkiezingen van 25 mei 2010 had de toenmalige oppositieleider van de NDP, de heer D. Bouterse, op de laatste massameeting in Nieuw -Nickerie (op de hoek van de Emma – en de Gouverneurstraat) de rijstboeren van Nickerie opgeroepen om een beetje geduld te betrachten.

Hij zei in grote lijnen het volgende: “Als de NDP op 25 mei 2010 de regeermacht overneemt, ga ik (Bouterse) ervoor zorgen dat het rijstareaal binnen enkele jaren uitgebreid wordt tot 100.000 ha.

Ik ga ervoor zorgen dat in alle Chinese winkels kunstmest te koop zal zijn tegen betaalbare prijzen. De NDP zal met Venezuela de Petro-Caribe deal sluiten en jullie, Nickeriaanse rijstboeren, krijgen goedkope diesel”.

Toen was de prijs van een liter diesel SRD 2,50. Op zaterdag 14 oktober 2017 was de prijs van 1 liter diesel SRD 5,78. In procenten uitgedrukt is de prijs gestegen met meer dan 100% (exact 131,2%).

De president en ook de waarnemend president zwijgen nu in alle talen over de dieselprijs. De voorzitter van de SPBA, de heer H. Oemraw, wil wat compensatie hebben om de rijstproductie voort te zetten.

De rijstbouw consumeert per ha 165 liter diesel. Bij een inzaai van 30.000 ha per seizoen (per jaar wordt het 60.000 ha) consumeert de rijstbouw 60.000 x 165 liter diesel = 9.900.000 liter diesel.

De government-take per liter is ongeveer SRD 2,50. Op jaarbasis verdient de overheid alleen aan government-take (uit de rijstbouw) 9.900.000 x SRD 2,50 = SRD 24.750.000.
Geef een deel van de government-take terug aan de rijstboeren.

Hardeo Ramadhin

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden, de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.