Op 29 november 1986 werden 39 weergaloze marrons van het dorp Moiwana aan de Oost-Westverbinding richting Albina door manschappen van het  Nationaal Leger afgeslacht en werden hun lijken in brand gestoken. De vermoorden waren vrouwen en kinderen. Deze grove schending van de mensenrechten is de grootste tot nu toe in Suriname.

Na de Decembermoorden had niemand verwacht dat de machthebbers in Suriname hiertoe in staat waren.
De vrees zat er toen behoorlijk in. Het was militaire dictatuur ten top. Niemand durfde de mond open te maken. De OGV(Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede) en CCK (Comité Christelijke Kerken) kwamen met een verklaring waarin zij hun afkeuring uitspraken. De heer Stanley Rensch nam het op zich om de slachting van Moiwana nationaal en internationaal kenbaar te maken. Hij richtte de stichting Moiwana 86 op. Hij koos symbolisch voor de naam Moiwana 86 om Suriname en de wereld te blijven herinneren aan de grove mensenrechtenschending te Moiwana in 1986. Zijn grootste wens was om de daders van de slachting van Moiwana voor het Inter-Amerikaanse strafhof te brengen.

Inmiddels is er vonnis gewezen waarbij de staat Suriname wordt veroordeeld en de nabestaanden genoegdoening is toegekend. Het dorp Moiwana is herbouwd. Als mens zou men geneigd zijn om te zeggen/denken: het is nu voorbij. Maar niets is minder waar. De rust is wedergekeerd. Er is allang geen oorlogssituatie meer. Al is het nu vrede, maar de oorlog, moorden en het verlies gaan door in de geesten van mensen. De levens van de daders en de nabestaanden zijn met elkaar vervlochten. Je komt elkaar tegen of hun namen echoën in je hoofd. Hoe anders zou het zijn als de rollen andersom zouden zijn: de daders zijn de slachtoffers of de nabestaanden zijn de familie van de daders?

De herdenking van de slachting van Moiwana moet een les zijn om het leven van elk mens te respecteren. Het is een plicht en privilege om het leven van een medemens te beschermen zoals je graag ook wil hebben dat jouw leven beschermd wordt. Het grootste goed op aarde is het leven en het recht op leven van elk individu.

Persdienst The International Maroon Network

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.