Afgelopen zondag was ik met mijn oma op weg naar de zondagse markt op het Pad van Wanica in Paramaribo. Ik heb gereden via de Sitalweg, een zijstraat van Pad van Wanica. Er werd daar een road-block actie gehouden. Ik heb de bevelen van de wetsdienaren heel beleefd opgevolgd, te meer omdat al mijn stukken in orde zijn.

Alles is ook gecontroleerd en goed bevonden. Een rekruut van Hindostaanse komaf, heeft mij gevraagd of ik mijn voorruiten wilde dichtmaken. Hij had een zonnebril op en keek naar de getinte ruiten. Mijn voor- en zijruiten zijn 35% getint. Ik weet niet of dat toegestaan is of niet, maar de wetsdienaar had een zonnebril op en vond het te donker. Ik heb beleefd gevraagd of 35% toegestaan is, waarna hij zeer geïrriteerd antwoordde met nee! Zeer onbeschoft heeft hij gevraagd of ik de tint kan verwijderen omdat hij niet de hele dag tijd had. Ik heb het maar gedaan.

Hoe kan een wetsdienaar zonder te meten met een zonnebril op, vaststellen dat de ruiten te donker getint zijn. Bovendien heeft hij aangegeven dat de toegestane percentage van tint gesteld is op 75%. Ik vraag me af of hij zelf wetten gemaakt heeft want die informatie kan ik nergens terug vinden. Ik weet wel dat er een wet bestaat welke aangeeft dat er 70% van het zichtbare daglicht toegelaten moet worden. En er komt nogmaals naar voren dat het niet zonder te meten vastgesteld kan worden.

De agent zei: “als je het niet verwijderd, ga ik het verwijderen en je ook nog een boete geven.” In beide gevallen zou het verwijderd worden. Ik heb dus moeten meewerken. Het ergste is dat er zonder meetapparatuur  enmet een zonnebril aangegeven wordt dat mijn ruiten te donker getint zijn.

Hebben agenten het recht om mensen te dwingen tot het uitvoeren van hun opdrachten? Zijn het deze onbeleefde mensen die ons moeten beschermen? Zijn het mensen die de samenleving moeten controleren op het naleven van wetten, terwijl zij zelf de wetten vertrappen? Het verbaasd mij niet dat de Surinaamse politie als de meest onbeleefde is getypeerd binnen onze regio. Als ik er werk van wil maken om de klacht door te geven, wordt mij gezegd dat ik eigenlijk niets meer kan doen omdat ik geen formulier van de agent in kwestie heb ontvangen. Geen afdeling die me kan zeggen welke agenten bezig waren met de road-block en waar ik een klacht kan indienen.

Rajnishkant Paltantewari

In de rubriek ‘Ingezonden/ aangeboden’ stelt GFC Nieuws een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie.  De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.