Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Aangeboden | Evenwichtige groei: landbouw contra industrie

Aangeboden | Evenwichtige groei: landbouw contra industrie

Suriname heeft vanaf de jaren-50 speciale aandacht geschonken aan de zeer kapitaalintensieve mijnbouwindustrie en is een leverancier geworden van bauxiet, ruwe olie, goud en hout.

De landbouwproductie, voedselproductie, voedselopslag en voedselverwerking is constant verwaarloosd. Hierdoor is Suriname sterk afhankelijk van de wereldmarktprijzen van deze mijnbouwproducten, met alle gevolgen van dien.

De bauxietindustrie is reeds ter ziele en Suriname zit met milieuverontreiniging. Ook de goudindustrie zorgt voor zeer ernstige milieu- en drinkwaterverontreiniging. Zou het land moeten proberen een in zijn algemeenheid EVENWICHTIGE GROEI te verwezenlijken, waarbij industrie en landbouw naast elkaar tot ontwikkeling komen?

Suriname beschikt slechts in zeer beperkte mate over geldmiddelen die voor bevordering van investeringen en economische groei aangewend kunnen worden. Onder zulke omstandigheden kan het onmogelijk alles tegelijk aanpakken.

Het zal zich moeten beperken tot die gebieden van de economie welke de beste kansen voor ontwikkeling schijnen te hebben. Welke achtergebleven gebieden kunnen Suriname veel profijt opleveren, werkgelegenheid scheppen en een verhoogde productie opleveren?

Dat zijn landbouw (agrarische grondstoffen & agribusiness), veeteelt (vleesproductie, melkproductie), visserij (opslag en verwerking) en toerisme. Geen enkel politiek bestel zal een onophoudelijke toename van de werkloosheid en armoede kunnen overleven, reden waarom elke regering moet trachten op de meest snelle manier daadwerkelijk tot economische groei, productie, export en importvervanging te komen.

Productie, export en economische groei worden niet bepaald door ideologische en populistische concepties, maar door technologische en organisatorische (management) eisen.

De wetenschappelijke (ontwikkelingsresearch) en technische vooruitgang zijn bepalend voor de economie. Deze brengen wijzigingen in de productie- en werkgelegenheidsstructuur.

Suriname zal haar basissectoren een herstart moeten geven en met behulp van en in samenwerking met grote internationale buitenlandse ondernemingen sleutelsectoren tot ontwikkeling moeten brengen.

Een goed voorbeeld is de sector van de VERWERKTE VOEDSELPRODUKTEN zoals vetten (aardnoten, kokosnoten, palmolie, rijstolie, cacao), fruitproductie, sappenproductie voor lokale consumptie en export.

De Engels-Nederlandse trust UNILEVER die een belangrijke plaats in de wereldranglijst der monopolies inneemt en o.a. haar kokosnoten productieketen in heel veel landen heeft gevestigd is kenmerkend. Unilever bezit plantages in Indonesië (zeepproducten), Kongo, Nigeria, Kameroen, Ghana, Gabon, Salomonseilanden van in totaal meer dan 150.000 hectaren.

Het eiland Trinidad & Tobago heeft goed gebruik gemaakt van een van haar belangrijkste basis grondstoffen: aardolie. Door goedkope aardolie (energie, elektriciteit) aan grote buitenlandse bedrijven aan te bieden met voordelige EXPORT-belasting –investerings faciliteiten heeft Trinidad een zeer groot productie –verwerkings export industrie kunnen opzetten en bouwt gestadig aan uitbreiding daarvan.

De Surinaamse winkels zitten vol industrie-voedsel producten (o.a. sappen, limonade, chips enz.) uit Trinidad. Zowel Trinidad, Mauritius, Japan (drie productie-export eilanden) beschikken niet over noemenswaardige grondstoffen.

Goedkope energie, goedkope arbeidskrachten, geschoolde management krachten, arbeidsethos, export- belastingvoordelen, een stabiel investeringsklimaat, een stabiele munt, stabiele valuta koersen, arbeidsrust, politieke stabiliteit doen wonderen.

Ons buurland Guyana is in 1980 gestart met versnelde verhoogde rijstproductie. Heeft met goed stuurmanskunst, controle, begeleiding, regelmatige investeringen, goede organisatie van alle actoren zijdens en door de overheid en met o.a. geldmiddelen van de Europese Unie zowel de kwaliteit, de rijstproductie en rijstexport zeer fors doen stijgen. Agribusiness is in Guyana een belangrijke bron van deviezen inkomsten, vreemde valuta.

 

Leendert Doerga

 

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden, de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.