Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Aangeboden | De gestage afbraak van onze rijstproductie

Aangeboden | De gestage afbraak van onze rijstproductie

Het district Nickerie is een landbouwgebied. Het hoofdgewas is rijst, daarnaast wordt bacoven geproduceerd voor de export. Van het totaal ingezaaide padieareaal nam Nickerie in 1969 75% voor haar rekening, terwijl in 1973 dit aantal tot 91% was gestegen.

De padieproductie bedroeg in 1974 183.000 ton, waarvan Nickerie ca. 90% voor haar rekening nam. Van de 7000 beroepspersonen waren er in 1974 ca 4000 werkzaam in de landbouw.

Hardeo Ramadhin: ”Het district Nickerie heeft bijkans 50.000 ha rijstareaal. Niet alles is in cultuur gebracht. Ook dat deel dat in cultuur is gebracht, wordt niet voor 100% benut.

In de jaren 2000 had Nickerie een boerenbestand van ongeveer 5000. Het boerenbestand is in 2012 niet meer dan 1500. Velen hebben de landbouw vaarwel gezegd, omdat er geen toekomst zit in deze sector. Van de overheid krijgen de landbouwers relatief geringe ondersteuning”; zie boek historische ontwikkeling rijstbouw van H. Ramadhin.

H.Oemraw: ”De voorzitter van de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) Oemraw zegt dat rijstboeren dreigen met een halt te roepen aan de padie-inzaai voor het komend seizoen. Zij zullen alleen voor eigen gebruik inzaaien.

De regelmatige verhoging van de brandstofprijzen hebben een spin-off-effect op de inputs. Oemraw is zeer teleurgesteld in de beleidsmakers, die wanneer het erop aankomt om een luisterend oor te hebben voor de rijstboeren een ”dokmentaliteit” vertonen.

De verhogingen van de brandstofprijzen zal uiteindelijk resulteren in de ondergang en faillissement van de rijstboeren”; Oemraw in DBS editie 9 oktober 2017.

Sudesh Jairam: “Nu wordt er gemiddeld 55.000 hectare aan padie ingezaaid. In de jaren 80 was dat meer dan 70.000 hectare. Het is gebleken dat de rijstboeren de rijstvariëteiten van de ADRON-lijn amper gebruiken.

Zij importeren en gebruiken de Guyanese rijstvariëteiten. De rijstsector wordt dus in stand gehouden door en met de geïmporteerde Guyanese rijstvariëteiten”; Jairam in DSB editie 11 oktober 2017.

HISTORIE:

In 1950 is uit het Nederlandse Welvaartsfonds van Nƒ 40 miljoen een groot deel gebruikt voor ontwikkeling van de rijstbouw, in Wageningen en de Prins Bernhardpolder (productie van hoogwaardig zaaizaad door landbouwingenieurs uit Wageningen, Nederland), beide in het district Nickerie.

Dit volledig gemechaniseerde grootlandbouwbedrijf (9000 ha) was het grootste en modernste rijstbedrijf van heel Latijns-Amerika en de Caricom, met een zeer hoge technische uitrusting.

Met ondersteuning en begeleiding van landbouwingenieurs van de landbouwuniversiteit van Wageningen, Nederland, produceerde dit bedrijf superkwaliteit long grain rijst voor export naar West-Europa.

Zij beheerste toen 85% van de rijstexport van Suriname. Een grootrijstbedrijf met bijkans 700 arbeiders, met een hoogwaardige technologie en een arbeidersdorp compleet met water, elektriciteit, telefoon, huisvesting, polikliniek, kwaliteithotel, boerderij, zelfvoorzienend melk-, citrus-, veeteeltbedrijf en ontspanningscentrum “Wi Masanga”.

Hardeo Ramadhin: “In 1975 (Srefidensi) is dit rijstbedrijf (SML) overgedragen aan de Surinaamse regering en alle schulden die dit bedrijf toen had, werden door Nederland kwijtgescholden.

Vanaf 1980 hebben beunhazen dit bedrijf vernield. De productiecijfers van Wageningen spreken boekdelen. De achteruitgang is sindsdien gestadig geweest. Er zijn diverse oorzaken van de ondergang en sloop van dit eens zo florerend rijstbedrijf.

De schulden van dit bedrijf waren in de jaren 2000 gestegen tot ruim 50 miljoen SRD. Bankinstellingen wilden dit bedrijf niet meer financieren en uiteindelijk is het bedrijf geliquideerd.

Wageningen (rijstproductie) , Mariënburg (suikerproductie) , Bruynzeel (hout export) , palmolieproductie Patamacca, Para Industries (glas en tegels) , Suralco & Billiton (bauxietindustrie) , Wageningen ethanol-productie (biobrandstof) , Alliance (citrus export) , warenhuis Kersten (kwaliteitsproducten) , West-Suriname-project, zijn monumenten van de verworvenheden van onze Srefidensi: “baas in eigen huis”, “mobilisatie van het eigene” & “self reliance”.

Leendert Doerga

 

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden, de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.