25 januari 2023 – Justin Bieber is de nieuwste artiest die de rechten op zijn oude catalogus heeft verkocht. De deal tussen Hipgnosis en Blackstone zal de waarde van de nummers benutten om inkomsten te ontvangen uit wereldwijde streaming-verkopen.

Hipgnosis Song Management beheert het volledige portfolio van de Canadese zanger dat vóór 2022 is uitgebracht, bestaande uit 290 nummers. Het in Londen gevestigde Hipgnosis Song Management en de Amerikaanse private-equitygroep Blackstone zullen een vergoeding ontvangen telkens wanneer een nummer in het openbaar wordt afgespeeld of gestreamd.

Scooter Braun, gedurende 15 jaar de manager van Bieber, bemiddelde gedeeltelijk in de catalogusdeal die naar verluidt $ 200 miljoen waard was.

Merck Mercuriadis, de oprichter van Hipgnosis Song Management, zegt dat hitnummers “waardevoller kunnen zijn dan goud of olie”.

De heropleving van nummers die in tv-programma’s worden gebruikt, zoals “Running Up That Hill” van Kate Bush in het sciencefiction-tv-programma “Stranger Things” van Netflix, genereert miljoenen dollars aan royaltybetalingen voor de houders van publicatierechten.

Artiesten als Bruce Springsteen en Bob Dylan hebben hun songbooks voor honderden miljoenen dollars aan muziekmaatschappijen verkocht. Tegelijkertijd kwamen private equity-firma’s de markt op, op zoek naar gestage opbrengsten uit royalty’s, mogelijk gemaakt door de opkomst van online streaming.

Vorig jaar voorspelde Goldman Sachs dat de inkomsten in de wereldwijde muziekindustrie tussen 2021 en 2030 met een samengesteld jaarlijks percentage van 12 procent zouden groeien, met een omzet van meer dan 150 miljard dollar.

“De impact van Justin Bieber op de wereldcultuur in de afgelopen 14 jaar is echt opmerkelijk geweest”, zei Mercuriadis bij de aankondiging van de laatste deal.

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.