Uitgaande van de berichtgeving op GFC Nieuws dat de toelating van de nieuwe DNA leden Sampi en Albitrouw (beiden ABOP) op bezwaren stuit binnen de coalitie, kom ik tot de conclusie dat er politieke verschuivingen op tilt zijn. De door BEP geroyeerde DNA leden Pokie en Ajaiso krijgen nu binnen de coalitie steun van Pertjajah Luhur, wat doet vermoeden wat het door Diana Pokie aangekondigde “Plan B” inhoudt.

Het zou kunnen inhouden dat de groep Diko/Pokie/Ajaiso, aangevuld met ontevreden BEP kernen, hun politieke toevlucht zoeken bij Pertjajah Luhur. Als dit vermoeden juist is, zou de versplintering van de oorspronkelijke A Combinatie compleet zijn. We zagen al eerder dat BEP uit de A Combinatie stapte en ging voor eigen succes. Bij de reshuffeling werd BEP vervolgens uit de coalitie gezet, vermoedelijk mede vanwege hun gebrek aan steun voor de Amnestiewet.

Aangezien politieke partijen in Suriname gedwongen zijn te bundelen vanwege het districtenstelsel, lijkt het voor de hand te liggen dat BEP zal terugkeren naar het Nieuw Front. Er was altijd al een affiniteit en samenwerking in die richting, met name tussen BEP en DA’91. Als we nu uitgaan van de hypothese dat de groep Diko/Pokie/Ajaiso een samenwerking aangaat met PL dan is de verdeeldheid compleet. ABOP heeft dan logischerwijs geen andere keuze dan aansluiten bij Mega Combinatie, als ze willen overleven in het districtenstelsel. Daarmee zouden de binnenland partijen verspreid worden over drie combinaties.

Het is eigenlijk ongelooflijk en onvoorstelbaar dat het zover heeft kunnen komen. Door de zeven behaalde zetels bij de verkiezingen van 2010, leek de A Combinatie een wippositie te hebben binnen deze regering en werd daardoor in staat geacht om de ontwikkeling van het binnenland hoog op de agenda te plaatsen. Door de onderlinge verdeeldheid is die sterke positie nu vrijwel te niet gedaan.

De marron partijen zullen ieder hun eigen weg gaan en binnen de verschillende combinaties proberen de behoeften en noden van het binnenland hoog op de agenda te krijgen. De eenheid van de binnenland partijen was een mooie droom, waaruit we nu ontwaakt zijn.

Jan Gajentaan

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.