In de vroege zaterdagochtend heeft een jonge verkeersdeelnemer wederom het leven gelaten en de verkeersbarometer getild naar 66. Patrick Kartodikromo, 22 jaar, reed samen met een andere jongenman in een witgelakte Toyota Mark II over de Mr. R.W. Thurkowstraat. Zij kwamen vanuit het noorden van Paramaribo en reden in de richting van het stadscentrum. Voorbij het bushuisje ter hoogte van de Coupernicusstraat botste het voertuig op tegen een metalen paal van de EBS. Als gevolg van de klap en de draai die het voertuig maakte, brak het in tweeën. Een deel van het voertuig bleef vastzitten aan de paal en vloog in brand. Het andere deel kwam in de trens terecht die loopt tussen de Thurkow- en de Coronastraat. In de directe omgeving van het ongeval lagen veel brokstukken en partikels her en der verspreid. Het levenloze lichaam van Kartodikromo werd gehaald uit het deel van de auto dat in de trens terechtkwam. Politie en brandweer waren volgens omstanders snel bij om een mede-inzittende te bevrijden uit het brandende deel. Hij werd per ontboden ambulancewagen vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij is thans opgenomen op de afdeling Intensieve Zorg.

Een omstander hield Dagblad Suriname voor dat hij vanuit de verte een grote vlam waarnam. Aangekomen op de plaats des onheil, kon hij zijn ogen niet geloven. In eerste instantie dacht hij te maken te hebben met een botsing tussen twee voertuigen. Nader onderzoek wees uit dat slechts één voertuig betrokken was bij het ongeval, dat in twee delen brak na de botsing. De huishoudens aan de Coronastraat hadden geen stroom vanaf 01:30 uur. De Thurkow- en Wilhelminastraat staan bekend om de vele hangjongeren die er komen om te ‘chillen’ in het weekeinde. Deze jonge mensen racen vaak op de lange voorrangswegen met alle gevolgen van dien. Het is niet uitgesloten dat het zwaar gehavende voertuig met een hoge snelheid reed vóór de botsing.

Vast staat dat er wederom een jonge persoon uit de beroepsbevolking het leven heeft gelaten. Met dit verlies zijn 7.500 manuren verloren gegaan. Bij dit ongeval zullen de nabestaanden moeten instaan voor onder andere de kosten van de uitvaart. Er kan nergens worden geclaimd. De chauffeur en diens nabestaanden zouden eventueel aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade die het andere slachtoffer lijdt. Dagblad Suriname wil de jonge mensen, die dit soort slecht rijgedrag vertonen, wijzen op de consequenties die voortvloeien voor hen en de maatschappij. Voor de familie en de maatschappij brengt een dergelijk verkeersongeval alleen kosten en leed met zich mee. De verzekeringsmaatschappij moet uitkeren, de overheid zal ook moeten uitkeren in de vorm van sociale steun aan de nabestaanden en een stukje arbeidsproductiviteit, waarin er geïnvesteerd is, raakt verloren. Er waren twee sleepwagens nodig om de delen van het zwaar gehavende voertuig te bergen en te vervoeren.

N.Ramjiawan

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.