Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » 2015 slechter jaar voor de beleving van mensenrechten van LGBT’s

2015 slechter jaar voor de beleving van mensenrechten van LGBT’s

Tieneke Sumter, voorzitter van het Platform voor Lesbians, Gays, Bisexuals and Transgenders (LGBT) zegt dat 2015 een slechter jaar was voor de LGBT-gemeenschap. Ze zegt in de State of Democracy nieuwsbrief van stichting Projekta, dat de overheid de LGBT-gemeenschap op diverse momenten in de steek heeft gelaten.

“Rondom de hele ‘Bullet-affaire’ heeft de overheid als het graf gezwegen. Op geen enkel moment is er opgetreden of maar iets gezegd over het feit dat een groep Surinaamse jongeren opriepen LGBT’s een kogel te geven. Schandalig”, uit ze zich.

Wat voor Sumter eveneens minder positief is, is de publicatie van het Staatsbesluit (artikel 36b: Duurzaam samenlevingsverband) waarbij de overheid openlijk discrimineert. Partners van LGBT-ambtenaren hebben geen recht op sociale voorzieningen.

Dit recht geldt alleen voor heteroseksuele stellen. “LGBT’s betalen dus wel belasting (plicht), maar kunnen geen aanspraak maken op sociale rechten.” Het uitblijven van ondersteuning van diverse maatschappelijke groepen en organisaties tegen de Bullet-affaire, alsmede het Staatsbesluit, hebben volgens haar bij velen uit de LGBT-gemeenschap een gevoel van ‘vogelvrij zijn’ en onveiligheid achtergelaten.

Wat het LGBT Platform weer hoop geeft, is de groei van het aantal bedrijven en organisaties dat bereid was de regenboogvlag uit te hangen tijdens de Coming Out Week 2015 en de samenwerking met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de vakbeweging.