Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » 14 november is Wereld Diabetes Dag

14 november is Wereld Diabetes Dag

Wereld Diabetes Dag wordt sinds 1991 herdacht, maar vanaf 14 november 2007 officieel als een wereld VN dag. 14 november is de geboortedag van Frederick Banting, die samen met Charles Best, insuline ontdekte. Van 2009-2013 zal de focus gericht zijn op diabetes educatie en preventie. Deze dag is nu al meer bekend in Suriname omdat naast de overheid verschillende organisaties aandacht hieraan besteden.

Dit jaar lijkt er een toename van de activiteiten want via de media blijkt dat er van alles en nog wat aangeboden wordt, van een zumbathon tot een gratis bloeddruk- en glucose gehalte meting op sommige plekken. Bij Kendan International, een bedrijf dat medische verbruiksartikelen verkoopt, heeft men dit jaar vanwege hun 15- jarig jubileum gemeend, gedurende twee maanden diverse themaweken rondom diabetes te organiseren. Daarnaast is er ook nog de Diabetes Vereniging Suriname die regelmatig informatie bijeenkomsten houdt.

Ook de Stichting Diabetes Educatie Suriname timmert al geruime tijd aan de weg en had afgelopen zondag 11 november enkele lezingen en een mini beurs. Daar werd het net als voorgaande jaren weer overduidelijk dat een heleboel diabeten nog onvoldoende op de hoogte zijn van belangrijke leefregels.

Iets dat absoluut onderbelicht is, is de aandacht voor de voeten van de diabeet. Sinds 2008 is er een diabetes protocol uitgebracht voor huisartsen door een samenwerking van het Ministerie van Volksgezondheid, de Vereniging van Medici en de diabetes pilot. Dit vloeide voort uit een nascholing over diabetes. Jammer genoeg is er geen controle hierop en wordt het over gelaten aan de huisarts of die wel of geen nut hierin ziet. Het zou de hoogste tijd zijn dat er meer uniformiteit is in de aanpak van de huisarts betreffende diabetes.

Belangrijk is ook dat diverse handelingen zoals een voetonderzoek van de diabeet wel uitgevoerd worden, hetzij door een diabetes verpleegkundige of een ander daartoe bevoegde gezondheidswerker. Vaak genoeg komt het voor dat een diabeet die al jaren de huisarts bezoekt, nooit eerder op de hoogte gesteld werd van een zelfonderzoek van de voeten laat staan bij wie de persoon terecht kan voor een goede pedicure.

De diverse bijscholingen die gezondheidswerkers stof meegeven om beter geïnformeerd te zijn moeten wel in de praktijk uitgevoerd worden. Het is maar goed ook dat de diabeet al geruime tijd op verschillende plekken terecht kan om educatie en informatie in te winnen maar in de eerste lijn zorg, bij de huisarts dus, moet het in principe als eerst geschieden. Geen tijd of geen kennis daarover? Zorg er dan in ieder geval voor, dat de persoon wordt doorgestuurd naar anderen die er wel kennis van hebben!

Tanya Frijmersum


Posted

in

by