De Pan American Health Organization (PAHO) in Suriname heeft bij haar 120-jarig bestaan op 2 december, twee Toyota Hilux pick-ups geschonken aan het ministerie van Volksgezondheid en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD). De sleuteloverdracht vond plaats in de showroom van Kersten Motors aan de Van ‘t Hogerhuysstraat. 

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid feliciteerde de PAHO met haar 120-jarig bestaan in de regio en 70 jaar in Suriname. Hij bedankte voor de ondersteuning waarop al jaren gerekend kan worden. Ramadhin verzekerde dat de voertuigen goed ingezet zullen worden. 

Bij de RGD zal dat geschieden voor het promoten van een gezonde leefstijl bij leerlingen van de 1e, 3de en 5de klas. De leerlingen worden bewust gemaakt hoe ze gezond moeten eten, drinken en bewegen om chronische ziektes te kunnen voorkomen. Het project is geïncorporeerd in het school gezondheidsprogramma dat uitgevoerd zal worden op 281 scholen. De lancering van het Healthy Lifestyle project vond 14 november plaats op de Sint Helenaschool te Blauwgrond.  

Uitdaging

Inmiddels zijn de bonden bij de RGD al een tijdje in actie. Directrice Nishita Gajadin van de RGD gaf eerder in gesprek met Dagblad Suriname te kennen, dat zij trots is op alle RGD’ers die vanaf het begin van de Covid-pandemie en tot nu toe zich inzetten voor goede gezondheidszorg voor burgers verspreid over Suriname. Zij benadrukte echter, dat intern de financiële uitdaging groot is. “Desondanks doen wij alles eraan om de operaties draaiend te houden.”

De RGD biedt vele essentiële diensten aan en is haast niet weg te denken in de samenleving. De RGD verkeert de laatste jaren in zwaar financieel weer waardoor zij sterk afhankelijk is van deze overheidsondersteuning om de bedrijfsvoering in stand te houden, aldus een eerder bericht van de RGD.

Minister Ramadhin zei eerder het zich niet te kunnen voorstellen dat artsen in actie gaan. “Wat ga je aan een patiënt zeggen? Ik ben in actie voor een betere loon?”, zei de bewindsman, die zelf arts van huis uit ia. Hij riep zijn vakgenoten op om het pad van dialoog te kiezen. “Blijf werken en als je ontevreden bent over je loon blijf praten en praten. Er is hier geen sprake van arbeidsconflict. Ik doe een beroep op elke individuele arts.”

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.